Гиг икономика

Седемте най-големи грешки които новите фрийлансъри допускат

Най-хубавото на новата 2023 година е, че най-после можем да се погрижим за новогодишните си резолюции и да се впуснем в голямото приключение на фрийлансването. За да можем обаче да сме подготвени за това, което ни очаква, трябва и да имаме добра обща представа за перипетиите и предизвикателствата на нашето начинание. Много често, свежите попълнения в сферата на гиг икономиката започват своите нови професионални приключения в България и извън нея и очакват бързи резултати за кратък период от време. Но човек не винаги има късмет да придобие разпознаваемост още в началото. Всъщност, в повечето от случаите и особено при фрийлансърите в България, нещата се развиват доста бавно. Преди да започнеш, хубаво е и да се попиташ защо искаш да си фрийланс. Развитието ти зависи от всеотдайността и амбицията ти, както и от етапа в който се намираш в твоя личен и професионален живот. 

Ето ги и 7-те най-големи грешки, които новите фрийлансъри допускат, когато започват:

Напускаш веднага

Напускането на работното място е добра идея, но е доста своеволно и безразсъдно да вземеш едно такова решение в началото на фрийланс кариерата си. Проблемът е, че нещата не са 100% сигурни. Ако си решен да последваш този път, то тогава го направи стъпка по стъпка. Все пак, никой не иска да се впусне в ново предизвикателство и накрая да разбере, че то не е за него. Успехът идва с планирането. Планирай правилно и остани поне на непълно работно време, докато си стъпиш на краката.

Отказваш се бързо

Много често, и особено ако използваш фрийланс платформи като Fiverr и Upwork, ще ти трябва време докато успееш да развиеш профилите си. Клиентите ще дойдат след това. Не губи вяра и недей да си мислиш, че никога няма да стигнеш до тях. Може и да е трудно в началото и да нямаш много, но със сигурност ще генерираш повече в бъдеще. Не се отказвай!

Твърде емоционален си

Едно от най-важните неща във фрийлансърството е да си търпелив. Търпението е най-големият ти приятел. Ще се сблъскаш с много ситуации, които ще те ядосат, ще са неприятни и биха могли да се отразят на гиговете и ревютата ти. Запомни - остави всичко емоционално на страна. Бъди търпелив и изчакай правилния момент за действие. Остави драмата за някой друг ден, особено ако искаш да пробиеш. 

Правиш като другите

Фрийлансъри - бол. Защо ти си точно този, при който хората имат желание да дойдат? Защо някой би искал да букне при теб? Какъв е твоя личен талант? Замисли се добре и виж с какво се различаваш от другите в твоята ниша. Седни и си запиши 2-3 неща, които те правят уникален. Не прави като другите фрийлансъри и не копирай това, което виждаш, че е успешно. Не е задължително маркетинг стратегията, която някой е развил за себе си, да се отрази добре и на твоя бизнес. Просто ти трябва да се отличиш от останалите.

Нямаш бизнес стратегия

Преди да започнеш да правиш нещо изобщо, дали свързано с твоите гигове онлайн или с маркетинга в социалните медии - виж кой какво прави и къде се подвизава. Кои са твоите конкуренти? В кои платформи са активни? Какво постват? Кои са техните клиенти? Провери най-големите имена около себе си и разгледай бизнесите им. Това ще ти помогне да изработиш и своя план за действие правилно. Проучи какво правят всички останали, и помисли как ти искаш да се развиеш.

Цени от небето

Не знаеш какви цени да поставиш за услугите си? Недей да си измисляш такива. Провери как твоите фрийланс конкуренти оценяват услугите си и напасни тарифите си според твоите умения и опит. Най-грубата грешка, която често виждаме, е фрийлансъри, които утрояват цените си, само защото така им се иска. Придобий опит първо и създавай продукт или услуга, които помагат на хората. Парите ще дойдат сами.

Не планираш добре бюджета си

Още в началото на кариерата си имаш възможността да се погрижиш за сигурността на доходите си, за да не се тревожиш за финансите си в бъдеще. Нашите персонализирани програми на цени от 2,99 лв. на месец осигуряват атрактивни обезщетения, които да помогнат в случай на злополука, заболяване, нежелана безработица и др. и са специално разработени от нашия екип да бъдат от полезни на фрийлансъри като теб. Желаем ти успех!

А според теб, какви са грешките, които новите фрийлансъри допускат? Пиши ни!

FAQ / Често задавани въпроси

Kaĸви ca пpeдимcтвaтa и нeдocтaтъцитe нa работата в гиг икономиката?

Има толкова много предимства при работата на свободна практика, много свобода и разнообразие, но работата в гиг икономиката имa и някои недостатъци.

Fiverr или Upwork? Коя е по-добрата платформа за фрийлансъри?

Искаш да започнеш своя фрийланс бизнес, но нямаш идея как и от къде? Точно заради това искаме да ти представим две от любимите ни платформи Upwork и Fiverr.

Седемте най-големи грешки които новите фрийлансъри допускат

Искаш да бъдеш фрийлансър? Прочети тук за седемте най-големи грешки, които фрийлансърите допускат в началото на кариерата си