Гиг икономика

Kaĸви ca пpeдимcтвaтa и нeдocтaтъцитe нa работата в гиг икономиката?

С развитието на дигиталния свят се появявиха нови и по-гъвкави модели на работа. Вече рядко срещаме работен ден от 9 до 5. Младите специалисти, както и хората с повече опит, предпочитат все по-често краткосрочните проекти и гигове. Дигиталните платформи като Uber, Fiverr или Airbnb, които свързват изпълнителите на задачите с техните клиенти са в основата на този свободен модел на работа. Чудиш се, дали гиг икономиката e за теб? Ето кои са предимствата и недостатъците?

Има толкова много предимства при работата насвободна практика, много свобода и разнообразие.

Независимост

Ако предпочиташ да си сам, докато изпълняваш задачите си, този тип работа е идеален за теб. Знаеш, че няма да бъдеш прекъсван от събрания с шефове или бъбриви колеги. Сам определяш графика и задачите си за деня и разчиташ изцяло на себе си.

Гъвкавост

Като участник в гиг икономиката, имаш възможността да работиш от вкъщи или отдалечено, с работно време, което сам си избираш. Не е нужно да си в офис или да се подвизаваш 8 часа на едно място, което е далече от дома ти. Работното ти място е буквално на клик разстояние. По този начин, не само спестяваш много време и средства за транспорт, но и по-лесно би могъл да намериш баланс между работния си график и личния живот. Например, наскоро си станала майка- дори когато бебето те събуди и не можеш да заспиш, можеш да си отвориш лаптопа и да работиш по средата на нощта. Ако пък си нощна птица и дневния режим не е за теб, можеш винаги да пробваш да работиш така, както ти се иска. Важното е, да вършиш всички неща навреме и качествено. Вариантите са неограничени, ето защо много специалисти считат, че този тип работа е нашето бъдеще.

Безкрайни възможности

Нямаш максимален праг на дохода и ако работиш здраво, можеш да достигнеш до големи висини. Няма да ти се налага повече да ходиш и да молиш шефа си за повишение. Ти сам се грижиш за него и би могъл да го получаваш колкото пъти поискаш на година. Можеш да си работиш, без да имаш притеснения за доходите си, защото те зависят само и единствено от теб, а не от решението на някой друг. Също така, сам носиш отговорността за собственото си развитие. Колкото повече работиш над усъвършенстването на талантите и качествата си, толкова по-добър експерт ще бъдеш в твоята област и по-голям успех ще имаш.

Разнообразие

Познатите при традиционните модели на работа монотонност, липса на мотивация са рядко срещани в гиг икономиката. Тук е винаги различно. Голямото разнообразие от задачи и клиенти поддържат работата интересна и ти помагат да бъдеш по-ентусиазиран и креативен. Ти решаваш колко скучен или интересен ще бъде денят ти. Също така, имаш възможността да работиш с клиенти от цял свят. Ако владееш добре един език, можеш лесно да предложиш гиговете си и в държавите, където той се говори. Никой и нищо не може да те спре!

Въпреĸи всички тези предимства, работата в гиг икономиката има и някои недостатъци. Нормално е, дигиталният капитализъм да срещне и няĸои предизвиĸателства.

Стресът

Конкуренцията е все по-голяма и борбата за клиенти е безмилостна. Платформите те оценяват според бързината на твоите отговори и качеството на изпълнените поръчки. Всяка минута е важна. Трудно е да вземеш редовните почивки, уикенди и ваканции, защото точно тогава можеш да изпуснеш клиентите си. Често се налага да работиш до късно, за да изпълниш своите мисиите навреме. Това неминуемо води до стрес и безпокойство, както и чувство за несигурност. Така познатият бърнаут(прегаряне) е на само явление, срещано в корпоративния свят.

Тук има, тук няма

Много често, работата в гиг икономиката е на приливи и отливи. От опитни фрийлансъри знаем, че има месеци с много проекти и приходи, но и месеци на суша. В зависимост от световната икономика и други фактори като инфлация, военни конфликти или пандемия, може интересът към гиг икономиката да се увеличи или да намалее. В моменти на несигурност и нестабилност, хората решават да не харчат пари за допълнителни услуги, а да се фокусират главно върху себе си, което разбира се прави твоя бизнес много по-труден.

Нямаш бонуси и придобивки

Чувал си за тези страхотни компании, които се грижат за благосъстоянието на служителите си. За да стимулират и възнаградят добрите резултати, фирмите предлагат парични бонуси при щастливи събития, жилища, детски градини и училища за децата, карти за спорт, ваучери за храна и транспорт, страхотни пакети за здравеопазване и много други. В някои от случаите, работниците имат възможност за участие в ключови проекти или да придобият акции от компанията. Други пък бизнеси предпочитат да се фокусират върху развитието на служителите си, като инвестират в обучението на своите кадри. При избор на соло кариера, за всички горепосочени неща, ще се налага да се погрижиш сам.

Осигуряваш се сам

Избереш ли да работиш на свободна практика, избираш и да се осигуряваш сам. Като самонаето лице, нямаш гаранциите, които притежават наетите служители като минималните ставки на заплащане, платения извънреден труд, здравно, социално и пенсионно осигуряване. Затова, още отначало е добре да помислиш за подходящо осигуряване, което да гарантира стандарта ти на живот, дори и при непредвидени ситуации. Тук на помощ идва нашата онлайн платформата за застраховки за защита на доходите wedou.bg, съобразена с разнообразието от казуси, професии и нужди на участниците в пъстрия свят на гиг икономиката. Ще откриеш персонализирани планове, които можеш да променяш или прекъсваш по всяко време и само с няколко клика, както и по-добри обезщетения, за които не е нужно да чакаш.

Заключение

Независимо от полемиките които предизвиква гиг икономиката, едно е ясно- тя ще заема все по-голямо място в бъдещето ни.

FAQ / Често задавани въпроси

Kaĸви ca пpeдимcтвaтa и нeдocтaтъцитe нa работата в гиг икономиката?

Има толкова много предимства при работата на свободна практика, много свобода и разнообразие, но работата в гиг икономиката имa и някои недостатъци.

Fiverr или Upwork? Коя е по-добрата платформа за фрийлансъри?

Искаш да започнеш своя фрийланс бизнес, но нямаш идея как и от къде? Точно заради това искаме да ти представим две от любимите ни платформи Upwork и Fiverr.

Седемте най-големи грешки които новите фрийлансъри допускат

Искаш да бъдеш фрийлансър? Прочети тук за седемте най-големи грешки, които фрийлансърите допускат в началото на кариерата си