Гиг икономика

Fiverr или Upwork? Коя е по-добрата платформа за фрийлансъри?

Решил cи най-после да следваш мечтите си и да стартираш своя фрийланс бизнес, но нямаш идея как и от къде да започнеш? Големите дигитални платформи Upwork и Fiverr са чудесен вариант за новите фрийлансъри. И двете са на пазара от известно време и ти предлагат възможността да намериш работа и да печелиш пари от уюта на собствения ти дом. Но коя е по-подходящата за теб? Ето малко повече информация за тях двете:

Fiverr: Равен шанс за всички

Платформата Fiverr е страхотно решение за хората без опит. Също така е чудесно място и за студенти и тези от нас, които си търсят начини да практикуват това, което учат.

Богат избор на категории и услуги

Хубавото на платформата е, че е достъпна и има голям избор от категории. Можеш да намериш всякакви гигове свързани с дигиталното ни ежедневие, както и други като счетоводство или писане на книги. Ако не си сигурен какво точно искаш да продаваш, или просто искаш да събереш опит от няколко ниши, това е мястото за теб.

Всеки има достъп

Да, буквално всеки, от всяка част от света- всеки от нас може да влезе и да си направи профил. И естествено, има много конкуренти, които са готови да направят всичко, за да се покатерят по-високо в ранкинга на Fiverr. Тук е и един от минусите на платформата – тя не регулира кой може да стане продавач и кой не - всичко е на общия принцип- „ кой превари, той завари“.

Oнлайн договор между двете страни

Също така, Fiverr не регулира или проверява и клиентите в платформата. За да може и купувача и изпълнителя на гига да бъдат защитени, мисиите се заплащат още в началото. Тази функция е страхотна, защото е един вид онлайн договор между двете страни. А ако по някаква причина гига се анулира, тогава може да се създаде нов гиг за цената, която вече е изработена. Както Fiverr, така и Upwork задържат плащането за минимум 10 дни след края на мисията, за да са сигурни, че клиента е доволен и че всичко е преминало ок.

Готини гиг страници

Като продавач, не e необходимо да губиш време като пишеш и пускаш оферти на всеки един купувач поотделно. Имаш възможността да си направиш страхотни професионални страници с различните гигове които предлагаш с подробна информация за твоите услуги, умения, опит, цени и т.н. По-добре визуално изработените гиг страници привличат повече клиенти и им помагат да се ориентират по-бързо относно стила на работата и предлаганите услуги.

Upwork: По-професионалната

Сред клиентите на Upwork са големи компании като Microsoft и Airbnb. Тя често е считана като „по-корпоративната“ от двете платформи. Тук хората с повече опит могат да качат CV-тата си, да се свързват с проверени купувачи и да получават достъп до качествени мисии. Това е чудесно място за хора, които искат да изградят дългосрочна кариера с по-стабилни доходи.

Ефективен подбор на фрийлансъри

Хубавото при Upwork е, че при самото качване на CV и портфолио, всеки един продавач минава през одобрителен процес, т.е. Upwork решава, дали този човек отговаря на това, което в момента се търси. Това е и един от минусите на платформата - категориите на работа са доста ограничени и зависят изцяло от нуждите на общността. Ти не можеш да се регистрираш по свое усмотрение и да започнеш да работиш, когато си пожелаеш. Трябва да минеш през т.нар. скрининг процес, който да позволи активирането на твоя профил.

Ограничен месечен достъп

За съжаление, достъпът на продавачите до купувачите не е неограничен. Upwork продава така наречените connects. Колкото повече от тях използваш, толкова повече ще трябва да си купуваш. В началото, разбира се, всичко е безплатно и получаваш няколко connects заедно с активирането на профила си като подарък, но вътре ли си, ще трябва да си плащаш, за да се свързваш с други хора.

Заключение

Разбира се, по-добрата платформа за теб е тази, която отговаря на нуждите на твоя бизнес.

Придоби ли обща представа за Upwork и Fiverr? Коя е по-подходящата платформа за теб? Пиши ни!

FAQ / Често задавани въпроси

Kaĸви ca пpeдимcтвaтa и нeдocтaтъцитe нa работата в гиг икономиката?

Има толкова много предимства при работата на свободна практика, много свобода и разнообразие, но работата в гиг икономиката имa и някои недостатъци.

Fiverr или Upwork? Коя е по-добрата платформа за фрийлансъри?

Искаш да започнеш своя фрийланс бизнес, но нямаш идея как и от къде? Точно заради това искаме да ти представим две от любимите ни платформи Upwork и Fiverr.

Седемте най-големи грешки които новите фрийлансъри допускат

Искаш да бъдеш фрийлансър? Прочети тук за седемте най-големи грешки, които фрийлансърите допускат в началото на кариерата си