Успех

8-те отличителни черти на един успешен фрийлансър

Чудиш се дали ще успееш в България като фрийлансър? За да си отговориш на този въпрос, трябва добре да познаваш своите най-ценни качества и да се стремиш да ги усъвършенстваш постоянно. Също така, трябва да си много всеотдаен и да бъдеш най-големия си „фен“.

Ако влагаш любов в това, което правиш и се впускаш във всеки нов работен проект с вдъхновение и ентусиазъм, вече се движиш в правилната посока. Остава само да наблегнеш на още няколко умения и черти, които ще ти помогнат по пътя към успеха. Ето ги и тях:

Честността

Независимо какъв вид услуги предлагаш, трябва да бъдеш честен и да държиш на думата си. Ако клиентите започнат да се съмняват в качеството на работата ти, тогава е много лесно да ги загубиш. Докажи, че си професионалист, който е сериозен и който не търси само бърза печалба. Колкото по-съвестен и честен си, толкова повече хората ще имат желание да работят с теб.

Комуникацията

Усъвършенствай постоянно комуникацията си с клиентите. Изслушвай докрай и се старай да споделяш експертно мнение и опит. Не поемай ангажимент само заради печалбата. Ако знаеш например, че нещо би повлияло неблагоприятно на клиента или неговия бизнес, хубаво е да му го кажеш или поне загатнеш. Не бъди срамежлив, а отвори дискусия с аргументи, с които да докажеш, че си „тежиш на мястото“ и че си способен наистина да помогнеш. Стреми се да спечелиш доверието на хората в дългосрочен план.

Сроковете

Готов ли си да спазваш всеки срок? Ако не- поработи над това, преди да започнеш да се занимаваш с фрийланс гигове. За да имаш успех, трябва да бъдеш винаги навреме. Не приемай едновременно твърде много поръчки и избирай само тези проекти, които най-добре пасват на твоя опит. Планирай добре и прави малки стъпки всеки ден. Целта е, да стигнеш до момента, в който всеки твой клиент е убеден, че бизнеса му е в добри ръце и че винаги може да разчита на теб. Качествено справяне със зададените задачи и доставяне на съответните услуги на време, ще удовлетвори и най-взискателния клиент. А той от своя страна, ще бъде доволен да те препоръча и на своите партньори.

Отношението към парите

Връзката ти с парите здравословна ли е? Колко харчиш и колко спестяваш? На нула ли си в края на всеки месец? Факт е, че личните ти финанси оказват огромно влияние върху начина, по който оформяш цените на пакетите и гиговете си като фрийлансър. Ако цениш всяка стотинка, то тогава ще имаш реална представа за цените и за това, колко можеш да поискаш, когато започваш работа с нов клиент. И отново, това е важно за…познай какво? Изграждането на доверие и авторитет.

Всеотдайността

Всеки добре осъществен проект ще изисква да даваш 100 % от себе си. Твоят фрийланс бизнес ще отнема голяма част от твоето лично време и трябва да си подготвен за това. Удоволствието често ще минава на втори план, след работата. Затова, бъди сигурен, че истински обичаш това, което правиш.

Критиката

Научи се да се вслушваш във всяко едно мнение, независимо дали това, което чуваш ти харесва или не. Всяка критика е ценна за твоето израстване. Важно е също така, да си признаваш, когато направиш грешка. Колкото повече напредваш в кариерата, толкова повече критики ще чуваш. Не реагирай емоционално, а гледай винаги да извличаш полза от тях.

Бъди гъвкав

Нещата се променят всяка минута и трябва да си готов да се адаптираш бързо. Бъди отворен към иновациите и се информирай за всичко и всички около теб. Бъди в крак с развитието на технологиите в твоята сфера. Новите програми и приложения само биха могли да ти бъдат от полза и да ти спестят много време и усилия.

Баланса

Не забравяй- няма как да имаш успешен бизнес, ако не се погрижиш за себе си. Не пренебрегвай своето физическо, психическо и емоционално здраве. Колкото и да обичаш работата си, не пропускай да планираш добре почивките си и не поемай прекалено много върху плещите си. Все пак, няма нужда от екстремности. Създай хармоничен баланс между професионалния и личния живот.

Кои от тези умения и черти притежаваш вече и кои от тях би желал да развиеш? Пиши ни и сподели твоето мнение!

FAQ / Често задавани въпроси

Как да намериш първия си клиент като фрийлансър?

Вече си положил основите на своя бизнес и си готов да се впуснеш в новото приключение. Но как да се сдобиеш с първия си клиент? Ето нашите съвети.

8-те отличителни черти на един успешен фрийлансър

Готов ли си да усъвършенстваш постоянно своите умения? Ето и нашите съвети.